Напускането на града обаче не е лесно, особено за по-възрастните жители. Цените на имотите тук са смешно ниски, което означава, че никой не може да продаде жилището си, а дори и да го направи, след това парите няма да му стигнат да си купи друго
Норилск е индустриален град, разположен в Красноярския край, в Русия. Това е най-северният град в света с население от 170 хил. души и е вторият по големина (след Мурманск) над Арктическия кръг.
Норилск е почти откъснат от света. Той е свързан с жп линия само до един град – пристанищния Дудинка. Единственият начин да напуснете смразяващият Норилск е след като стигнете Дудинка да пътувате 2000 километра надолу по река Енисей или да се качите на самолет, но поради лошото време полетът ви може да се забави с до две седмици!
Градът е основан през 1935 г. като трудов лагер, а по-късно става селище за работещите в мината и металургичния завод. Градът се намира в близост до едни от най-големите находища на никел на Земята.
В Норилск се намира и една от най-големите фабрики за топене на тежки метали в света, произвеждаща повече от 20 на сто от световното производство на никел, 50 процента от това на паладий, повече от 10 на сто от това кобалт и 3 на сто от производството на мед. Износът от Норилск съставлява повече от 2 на сто от БВП на Русия. По времето на сталинизма в града са принудени да живеят 500 хиляди работници, които са работели при нечовешки условия. Повече от 18 хиляди от тях са загинали от студ и глад, но все пак много от тези хора са избрали да останат да живеят и работят в мините, въпреки изключително суровия климат.
Градът се намира в зона, където температурата пада до -30 градуса по Целзий през зимата. Между ноември и януари, за период от седем седмици, няма слънце. През лятото, температурата се покачва за кратко до 20 градуса, но това не е достатъчно, за да се стопи снегът напълно. Най-големият проблем на Норилск обаче е замърсяването.
Близо 4 милиона тона мед, олово, никел, арсен, сяра и други токсични химикали се освобождават във въздуха всяка година. Снежната покривка е черна, а понякога жълта или розова. В допълнение към това има киселинни дъждове.
Количеството на серен диоксид във въздуха е толкова високо, че няма растителност в радиус от около 20 мили, освен редки плодове или гъби, които растат при висока токсичност.
Почвата е толкова замърсена, че средната продължителност на живота на жителите на града е с десет години по-къса от средната за страната. Обитателите страдат от множество заболявания на дихателните пътища, рак на кръвта и кожни заболявания. Само 4% от възрастните в града са здрави. Хората идват в Норилск за пари, но дори и тези, които доброволно идват, скоро са готови да избягат.
Напускането на града обаче не е лесно, особено за по-възрастните жители. Цените на имотите в Норилск са смешно ниски, което означава, че никой не може да продаде жилището си, а дори и да го направи, след това парите няма да му стигнат да си купи друго в Русия.















0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 1