ЗА ПОДВИГА, ЗАБРАВА НЯМА !
доц.д-р Петър Ненков

Преди три години в град Тоскана, Италия бе открит паметникът на младия руски офицер Александър Прохоренко, загинал в битката със силите на ИДИЛ за град Палмира, в Сирия.
В хода на боя той е обкръжен от противника, но отказва да се предаде. Сражава се до последния си патрон, след което поисква по радиостанцията от неговия командир, да бъде бомбардирана височината, на която се намира, за да не попадне жив в ръцете на фанатизираните главорези.
Последните му думи са : "Аз съм обграден, не искам да бъда хванат от тях и да се подиграят с мен и с униформата, която нося. Искам да умра с достойнство и да взема с мен всички тези мерзавци. Моля Ви да изпълните последното ми желание, което е да бомбардирате, те така и така ще ме убият. Това е краят, командире, благодаря ти, предай на семейството ми и страната ми, че ги обичам!"

С подвига си Александър Прохоренко доказа, че за руския воин - дълга към Отечеството, верността към военната клетва, воинската чест и достойнство - са святи неща и стоят над всичко лично.
За проявеното от него себеотрицание и героизъм, младият руски офицер бе удостоен посмъртно от президента на Русия и върховен главнокомандващ на руската армия Владимир Путин със званието "Герой на Руската федерация."
Армия която има в състава си такива герои, не може да бъде победена на бойното поле !


0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 1