Платформата "ХелпКарма" рекламира себе си като "най-мощният инструмент за набиране на средства."

Константин Кръстев, собственик на платформата, посочва, че имат 130 000 индивидуални дарители, 366 000 броя дарения и набрани 21 милиона лева за двете години, през които съществува.

През 2017 г. Константин Кръстев регистрира "ХелпКарма" като фондация в обществена полза.

Самият той отчита, че фондацията му за две години е събрала 21 милиона лева от дарения, но до хората в нужда са стигнали около 13 милиона. 13 535 135 лв.

Най-голямата част от парите, удържани от дарителите, са за възнаграждения на служителите, става ясно от отчетите на фондацията. През 2018 г. отчетената сума е 214 000 лв., а през миналата година сумата е над три пъти по-голяма – 713 000 лв.

Собственикът на "ХелмКарма" Константин Кръстев обяснява, че за платформата работят 17 души.

Ако те са 17, заплатата им излиза около 4000 хил. "Зависи от специалиста, но ако сравним компании, които са в София, като локация, преспокойно хората, които са на нивото и трябва да получават заплата над 5-6 000 като заплата, което е нещо нормално за ИТ", обясни Славчо Славчев, технически директор.

От данните, с които разполагаме, сумата, която е начислявана за заплатата само на техническия директор във фондацията, е над 775 000 лв. или средно почти 28 000 лв. на месец, включително и за месеците, в които Славчев твърди, че е в неплатен отпуск.

Публичните отчети на "ХелпКарма" за последните две години показват противоречие. От фондацията твърдят, че удържат по 5%, за да издържат дейността си. Но дори само разходите за възнаграждения на служителите през 2018 г. са почти 8% от всички постъпили дарения, а през 2019 г. скачат до почти 9%.

В отчетите привличат внимание и други суми – вземания за около 300 000 лева има в отчета за 2018 г.

Друг много любопитен факт, който излезе на яве е, че собственикът на дарителската платформа е  и изпълнителен директор в ...компанията за бързи кредити КРЕДИСИМО.


 А бизнесът накрая да не се окаже следния:  - да взимаме дарения от обществото и да му ги връщаме като бърз кредит?!



 

Предлагаме ви и интервю с него, чието заглавие е  

Константин Кръстев: Държавата ни ще просперира само с помощта на знаещи, работливи, корекнти и предприемчиви хора.

 

В Неделя се срещаме с Константин Кръстев, изпълнителен директор на Кредисимо АД, дружеството което няма почивен ден за да задоволява нуждите от бързо финансиране на клиентите си

Как се отразяват на бизнеса ви честите законодателни промени и как успяхте в толкова кратък срок да съберете изисквания капитал от 5 мил. лв?

Вече минимално изискваният капитал за регистрация на небанкова финансова институция е 1 млнион лева. Капиталът на Кредисимо АД е 5 млниона лева и е един от най-високите за сектора.

Да се повишат изискванията за капитал от 250 хиляди лева на 1 млинион лева е една позитивна за потребителите мярка. По-високият капитал означава доверие и по-ефективна защита на потребителите. Това означава, че нелоялните фирми и лихварите ще отпаднат от пазара и ще останат само сериозните играчи, които имат дългосрочно отношение към клиентите си.

 

Наред с хубавите неща в този закон се гласуваха и не толкова хубави за гражданите. Законодателите въведоха таван от 50% на ГПР. Това е една антипазарна и много опасна за хората мярка. Когато изхвърлиш от пазара коректните фирми, ти даваш възможност на сивия сектор да се разпорежда. И вместо хората да теглят пари от коректни компании, те ще се обръщат към лихвари и престъпници. Таван на ГПР в тази форма и вид няма никъде в Европа. Развитите страни знаят, че по този начин биха направили мечешка услуга на своите гражданите и вместо да им помогнат ще ги вкарват в устата на вълка.

 

Какво мислите относно фалита на КТБ. Смятате ли, че кредитната дейност трябва да се осъществява основно от частни дружества, без на риск да бъдат излагани внесените в банките депозити?

Кредитната дейност трябва да е регулирана от държавата. Да има ясни правила и стандарти. А също така и изисквания за морал и професионален ценз към мениджърите и акционерите. Но като всяка бизнес дейност тя трябва да се управлява от частни дружества, защото досега не е измислено нещо по-добро от пазарната конкуренция. Функцията на държавата е да бъде гарант, че всички пазарни субекти спазват правилата, а потребителите получават необходимата защита.

 

През 2013 година дружеството е на печалба 2 817 хиляди лева и е платило корпоративен данък над 350 хиляди лева, ако зависи от вас как бихте инвестирали тези пари в държавата, кои сфери имат нужда от подпомагане?

Най-важното от всичко е образованието. Остарялата ни образователна система трябва да бъде реформирана. Държавата ни ще просперира само с помощта на знаещи, работливи, коректни и предприемчиви хора. Още от детската градина децата трябва да бъдат научени на солидарност, помощ един към друг, любов към науката, работа в екип. В училище и университета тези ценности трябва да бъдат надграждани. Имаме нужда от модерни и можещи млади хора, които да се впишат във времето, в което живеем. Светът вече е твърде динамичен и конкурентен.

 

За по-малко от три години служителите на фирмата са се утроили, достигайки 60 човека, стимулира ли държавата назначаването на работници в частния бизнес?

Тук пак се връщаме на въпросът за образованието. Ако от университетите излизат добре подготвени кадри, то държавата няма нужда да се намесва. Един образован и работлив човек ще се реализира без помощ от държавата. При наемането на кадър ние не търсим помощ от държавата. Гледаме качествата и способностите на кандидата. За съжаление кадрите в България са много зле подготвени и ние губим много време в селектиране на най-добрите специалисти.

 

Какви нови продукти предвиждате за клиентите физически лица?

Всичките ни продукти са технологични, иновативни и променят към добро пазара на небанково потребителско кредитиране. През 2015 година очаквайте още изненади и интересни продукти. Благодарение на постоянните ни иновации ние спечелихме стотици хиляди клиенти за няколко години.

 

Предвиждате ли офанзива в кредитирането на бизнеса, предвид трудностите които среща при кандидатстване от ТБ и забавените плащания по европейски програми?

Имаме много клиенти, които са собственици на фирми. Парите им трябват за оборотни средства. В банките хората се сблъскват с твърде много бюрокрация, чакане и тромави процедури. При нас всичко става е с един клик и е изцяло онлайн. Това е бъдещето, а високите технологии са вече и в кредитирането. Ние сме доказателството за това. Докато стандартното кредитиране е в застой и регрес, при нас ръстовете се с над 60% всяка година.

 

Какво си пожелавате за 2015 г., а за 2016 г.?

Да сме живи, здрави и по-добри един към друг. Бих искал да виждам повече усмихнати хора по улиците. Пожелавам на хората да виждат чашата наполовина пълна, вместо наполовина празна. И да бъдат ангажирани със случващото се около тях.

Rivva.info


0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 1